Open Source

Οι ρωσικές υπηρεσίες και τα ομοσπονδιακά σώματα της χώρας στρέφονται και επίσημα στη χρήση δωρεάν λογισμικού στο οποίο περιλαμβάνεται και το Linux, με σκοπό μάλιστα να έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση έως το 2015. Η επικύρωση της απόφασης πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλάντιμιρ Πούτιν, με την υπογραφή εντολής που εγκρίθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και επηρεάζει όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας.

Το έγγραφο περιλαμβάνει 25 σημεία που επισημαίνουν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Ρωσίας προκειμένου να εγκαταλείψει το εμπορικό λογισμικό για χάρη δωρεάν ή / και open source εναλλακτικών, όπως είναι το Linux.

Κάθε σημείο του εγγράφου κατονομάζει τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη να τις υλοποιήσει, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και το προσδοκώμενο τελικό αποτέλεσμα.

Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Ρωσική κυβέρνηση κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση του δωρεάν λογισμικού τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από δύο περίπου μήνες είχαμε αναφερθεί στην πρόθεση της χώρας να αναπτύξει ένα «Εθνικό Λειτουργικό Σύστημα» χρηματοδοτούμενο από το ίδιο το κράτος, ενώ ήδη από το 2008 είχε δώσει εντολή στα σχολεία να χρησιμοποιούν δωρεάν λογισμικό σε όλους τους υπολογιστές τους. Μάλιστα, όσα σχολεία θέλουν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά προγράμματα, είναι πλέον υποχρεωμένα να τα πληρώσουν με δικά τους κονδύλια.

Πηγή: Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ