Τον περασμένο Ιούνιο το Twitter ανακοίνωνε την εκκίνηση μιας νέας λειτουργίας που ονομαζόταν Twitter Cards και επέτρεπε σε επιλεγμένους συνεργάτες να εμπλουτίσουν τα Tweet που περιείχαν link προς τους ιστοχώρους τους. Εάν χρησιμοποιείτε το twitter.com, πιθανότατα θα έχετε ήδη προσέξει ότι τα tweet με link σε ιστοχώρους του wordpress.com σας έδιναν τη δυνατότητα να δείτε με μια ματιά επιπλέον πληροφορίες όπως φωτογραφία, σύνοψη αλλά και τον συντάκτη του άρθρου.

Εδώ και μερικές μέρες, όμως, το Twitter Cards φαίνεται πως αρχίζει πλέον να διατίθεται σε ευρύτερο κοινό, αφού έχει ενεργοποιηθεί και σε ιστοχώρους πέραν των συνεργατών του Twitter. Για να καταλάβετε καλύτερα για τί ακριβώς μιλάμε, δείτε πώς εμφανίζεται ένα tweet που περιλαμβάνει link σε άρθρο του Freeweird.

Twitter Cards

Ανάλογα με το είδος του περιεχομένου που περιλαμβάνει η κάθε σελίδα, το Twitter σας δίνει τρεις διαφορετικούς τύπους καρτών:

  • Summary Card: Αφορά κυρίως σελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου (δείτε π.χ. το παράδειγμα του Freeweird) και εμφανίζει τίτλο, συντάκτη, σύνοψη και φωτογραφία.
  • Photo Card: Εάν το περιεχόμενο της σελίδας είναι φωτογραφία, ο συγκεκριμένος τύπος κάρτας είναι ο καλύτερος, αφού ενσωματώνει στο Tweet την εικόνα σε μεγάλο μέγεθος.
  • Player Card: Συνίσταται στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο αποτελείται από βίντεο, ήχο ή κάποιου άλλου είδους πολυμέσο, εμφανίζοντάς το ενσωματωμένο στο tweet.

Πέρα από το twitter.com, το εμπλουτισμένο περιεχόμενο του Twitter Cards εμφανίζεται επίσης στις εφαρμογές του Twitter για κινητά τηλέφωνα:

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κι εσείς τη λειτουργία του Twitter Cards στον δικό σας ιστοχώρο, θα χρειαστεί να εισάγετε στο θέμα (template) σας τα σχετικά μεταδεδομένα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το ίδιο το Twitter. Εναλλακτικά, εάν τα παραπάνω σας φαίνονται πολύπλοκα και σε περίπτωση που ο ιστοχώρος σας τρέχει σε WordPress, μπορείτε να εγκαταστήσετε το εξαιρετικό WordPress SΕO by Yoast που, μεταξύ άλλων, σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε αυτόματα τη συγκεκριμένη δυνατότητα (πηγαίνοντας SΕO / Social και επιλέγοντας από εκεί το Add Twitter Card meta data).

Yoast SEO - Twitter Cards

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση, όποιον από τους δύο τρόπους κι αν προτιμήσετε, φαίνεται πως, τουλάχιστον για την ώρα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μια ειδική φόρμα εκδήλωσης συμμετοχής στο Twitter Cards. Το Twitter εξηγεί πως δεν εγγυάται σε όλους την ενεργοποίηση της λειτουργίας. Στην περίπτωση του Freeweird, πάντως, το Twitter Cards ενεργοποιήθηκε σε λιγότερο από δύο μέρες από την στιγμή που συμπληρώθηκε η φόρμα.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Τί είναι το Twitter Cards και πώς θα το αποκτήσετε για το δικό σας website

  1. Pingback: Το Instagram κόβει την ενσωμάτωση των φωτογραφιών του στο Twitter

  2. Pingback: Οριστικό τέλος για τις φωτογραφίες του Instagram στο Twitter

Comments are closed.