Twitter

Οι λέξεις-κλειδιά και τα μοτίβα που παρατηρούνται στα δεδομένα που ανταλλάσσονται καθημερινά στο Twitter θα μπορούσαν να συντελέσουν στην πρόβλεψη της κίνησης των μετοχών, υποστηρίζουν Αμερικανοί και Άγγλοι ερευνητές. Ανέπτυξαν μάλιστα αλγόριθμο που μπορεί να υπολογίσει τις τάσεις που επικρατούν μεταξύ των χρηστών της υπηρεσίας και απώτερος στόχος τους είναι να καταφέρουν να εμφανίζουν αποτελέσματα ακόμα και σε πραγματικό χρόνο.

Για να φτάσουν στα παραπάνω αποτελέσματα, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Ιντιάνα και του Μάντσεστερ χρειάστηκε να μελετήσουν για ένα διάστημα δέκα μηνών περισσότερα από 9,8 εκατομμύρια tweets από 2,7 εκατ. χρήστες. Καταγράφηκαν ιδιαίτερα τα μηνύματα εκείνα που περιείχαν στοιχεία σχετικά με τα αρνητικά ή θετικά συναισθήματα των χρηστών όχι ειδικά για το χρηματιστήριο, αλλά γενικότερα για τη ζωή τους και την κοινωνία.

Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν δύο εργαλεία: το OpinionFinder, που ξεχωρίζει τα αισθήματα που εκφράζουν τα tweets σε θετικά και αρνητικά, και ένα εργαλείο της Google που τα ταξινομεί σε έξι διαφορετικές κατηγορίες: ηρεμία, ανησυχία, σιγουριά, ζωτικότητα, ευγένεια και ευτυχία. Με τον τρόπο αυτό μετρήθηκε η διαχρονική μεταβολή των συλλογικών αισθημάτων, οι διακυμάνσεις της οποίας συσχετίστηκαν στη συνέχεια με τα «σκαμπανεβάσματα» του χρηματιστηρίου.

Κάπως έτσι, προέκυψε ότι οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης των χρηστών του Twitter «προέβλεψαν» σε ποσοστό 87,6% το ημερήσιο κλείσιμο του δείκτη Ντάου Τζόουνς για μια ορισμένη περίοδο του 2008. Η πιθανότητα να έχει επιτευχθεί το συγκεκριμένο ποσοστό ακρίβειας μόνο από καθαρή τύχη, υπολογίστηκε σε μόλις 3,4%.

Από τα έξι συναισθήματα στα οποία ταξινόμησε το εργαλείο της Google τα tweets, αυτό της ηρεμίας φαίνεται να προβλέπει περισσότερο από κάθε άλλο προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθούν οι μετοχές τις επόμενες μέρες.

Για το λόγο αυτό οι ερευνητές δημιούργησαν έναν επιμέρους «δείκτη ηρεμίας» και βρήκαν ότι αυτός μπορεί να προβλέψει από δύο έως έξι μέρες νωρίτερα αν το χρηματιστήριο θα πέσει ή θα ανέβει.

Πηγές: Bloomberg, Ελευθεροτυπία

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το Twitter θα μπορούσε να «προβλέπει» τους χρηματιστηριακούς δείκτες

  1. Pingback: Το Twitter ξεκινά να πουλά Tweets – τί σημαίνει αυτό για εμάς;

Comments are closed.