vistaswitcher

Υπάρχουν κάποια προγράμματα που όταν διαβάζεις την περιγραφή τους σκέφτεσαι: «ε, και λοιπόν; Όλο κι όλο, αυτό μονάχα κάνει;». Και προτιμάς να συνεχίσεις να εμπιστεύεσαι τις λύσεις που ήδη χρησιμοποιείς και γνωρίζεις. Η αλήθεια είναι πως κάπως έτσι αντέδρασα κι εγώ την πρώτη φορά που διάβασα για το VistaSwitcer, γι’ αυτό και άργησα αρκετά να του δώσω μια ευκαιρία.

Το VistaSwitcer είναι ένα μικρό κι ελαφρύ προγραμματάκι που κάνει κάτι πολύ απλό: αντικαθιστά το alt-tab των Windows, την εναλλαγή, δηλαδή, μεταξύ των ανοιχτών παραθύρων. Οι βασικές διαφορές σε σχέση με τον εγγενή τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα Windows τη συγκεκριμένη λειτουργία μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Το VistaSwitcher εμφανίζει ευανάγνωστες και καλαίσθητες λίστες με μεγάλη προεπισκόπηση, όπου μπορείτε εύκολα να διακρίνετε μεταξύ τους τις διάφορες ανοιχτές εφαρμογές.
  • Υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες (multiple monitors) και εικονικές επιφάνειες εργασίας (virtual desktops). Τις συγκεκριμένες λειτουργικότητες δεν τις έχω δοκιμάσει για να επιβεβαιώσω το πόσο καλά δουλεύουν.
  • Δίνει τη δυνατότητα εναλλαγής των παραθύρων όχι μόνο μέσω του «παραδοσιακού» alt-tab, αλλά και με δεξί κλικ / scroll. Κρατώντας, δηλαδή, πατημένο το δεξί κλικ οπουδήποτε στην οθόνη και περιστρέφοντας τη ροδέλα του ποντικιού, μπορείτε να πλοηγηθείτε στα ανοιχτά παράθυρα. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι προεπιλεγμένη κατά την εγκατάσταση και πρέπει να την ενεργοποιήσετε εσείς στις ρυθμίσεις του προγράμματος (από το VistaSwitcher Preferences / General / Replace the Right-Mouse button + Wheel). Εγώ τουλάχιστον βρήκα τη λειτουργικότητα αυτή πολύ πρακτική, αφού μου επιτρέπει να εναλλάσσω τα παράθυρα χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω πληκτρολόγιο, απευθείας με το ποντίκι.
  • Τέλος, οι δυνατότητες παραμετροποίησης των ρυθμίσεων του προγράμματος είναι αρκετές, αφού μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο εμφάνισής του, τις συντομεύσεις του και διάφορες άλλες επιλογές.

Γενικά το VistaSwitcher είναι μια πολύ αξιόλογη εφαρμογή, που θα μπορούσατε να ζήσετε και χωρίς αυτή αλλά που η εγκατάστασή της βοηθά στο να βελτιωθεί η καθημερινή εμπειρία χρήσης στα Windows σας.

Α, και μην το ξεχάσω: μη σας ξεγελά το όνομα. Το VistaSwitcher δουλεύει σε όλες τις εκδόσεις των Windows και όχι μόνο σε Vista.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/6NmS1h

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ