fmtools-ico32 Κανείς δε συμπαθεί τα πολλά κλικ, κι αυτό είναι κάτι που οι δημιουργοί του FileMenu Tools φαίνεται πως το έλαβαν σοβαρά υπόψη τους όταν έφτιαχναν την πρακτικότατη εφαρμογή τους. Το FileMenu Tools είναι ένα πρόγραμμα που προσθέτει στο δεξί κλικ των Windows μια σειρά από χρήσιμες λειτουργίες που σχετίζονται με τα αρχεία ή τους φακέλους που έχετε επιλέξει. Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • right-click-screen Άνοιγμα του CMD (command line) μέσα στο φάκελο που έχετε επιλέξει. Μάλλον άχρηστο για τους περισσότερους, κάποιοι όμως μπορεί να το χρειαστούν, ενώ όσοι έχουν περάσει από Linux, σίγουρα θα το εκτιμήσουν λίγο παραπάνω.
  • Αντιγραφή / μετακίνηση προς άλλο φάκελο. Πρακτικά, σας γλιτώνει από τον κόπο να κάνετε την αντιγραφή / αποκοπή και μετά να ανοίξετε νέο παράθυρο του explorer για να κάνετε την επικόλληση. 
  • Μαζική αντιγραφή των ονομάτων ή της διαδρομής (path) των επιλεγμένων αρχείων ή φακέλων. Πολύ χρήσιμο, ειδικά στις περιπτώσεις που πρέπει να φτιάξετε μεγάλες λίστες με τα περιεχόμενα φακέλων.
  • “Σπάσιμο” (Split) ενός αρχείου σε πολλά κομμάτια και δυνατότητα επανένωσής τους (Join).
  • Εντοπισμός και αντικατάσταση (find and replace) κειμένου. Το εντυπωσιακό; Το κάνει μαζικά, σε πολλά αρχεία, ασχέτως τύπου. Π.χ. μπορείτε να αντικαταστήσετε μια λέξη με μια άλλη σε 50 διαφορετικά αρχεία, που άλλα μπορεί να είναι .doc, άλλα .txt, άλλα .js κλπ. Εάν επιλέξετε ολόκληρο φάκελο, θα κάνει την αντικατάσταση σε όλα τα αρχεία που περιέχει.
  • Μαζική μετονομασία αρχείων και φακέλων. Και με αρκετές δυνατότητες, μάλιστα.
  • Έξυπνη διαγραφή αρχείων μέσα σε ένα φάκελο. Π.χ. μπορείτε να διαγράψετε μόνο τα αρχεία ενός συγκεκριμένου τύπου ή μόνο όσα περιέχουν μια συγκεκριμένη λέξη στο όνομά τους.
  • Συχρονισμός φακέλων. Μπορείτε να συγχρονίσετε τα περιεχόμενα δύο φακέλων, με αρκετές δυνατότητες παραμετροποίησης των επιλογών.
  • Διαγραφή κλειδωμένων φακέλων.
  • Αποστολή των επιλεγμένων αρχείων και φακέλων σε νέο φάκελο. Πρακτικά, σας γλιτώνει από τον κόπο της αντιγραφής / δημιουργίας του νέου φακέλου και επικόλλησης.

Εντυπωσιακό ε; Φανταστείτε μάλιστα ότι οι επιλογές είναι ακόμη περισσότερες – εγώ απλά ανέφερα τις καλύτερες.

app-screenΕκτός από όλα αυτά όμως, το FileMenu Tools σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τις δικές σας συντομεύσεις, με ένα αρκετά απλό περιβάλλον διαχείρισης. Εάν μάλιστα έχετε ευχέρεια στη χρήση της command line μπορείτε να κάνετε ωραία πράγματα με αυτή τη λειτουργικότητα.  Α, και εννοείται ότι μπορείτε να επιλέξετε το ποιες επιλογές θα φαίνονται στο μενού και ποιές όχι.

Η ετυμηγορία: Το FileMenu Tools είναι απο τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα που έχω συναντήσει τον τελευταίο καιρό, αφού κάποιες από τις μεμονωμένες του λειτουργικότητες θα μπορούσαν να είναι από μόνες τους αυτόνομες εφαρμογές. Για την ακρίβεια, κανένα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν δεν είναι μοναδικό και για όλα μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές. Το να τα έχετε όμως όλα μαζεμένα στο δεξί σας κλικ χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνετε τον υπολογιστή με την εγκατάσταση πολλών επιπλέον προγραμμάτων, είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλη υπόθεση, γι’ αυτό και το FileMenu Tools αξίζει και με το παραπάνω την προσοχή σας.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.lopesoft.com/en/fmtools/info.html

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ