Επισημαίνοντας από την αρχή πως ο πόλεμος στον κόσμο των smartphones μεταφέρεται από τη μάχη των συσκευών στη μάχη των λειτουργικών συστημάτων, ο Steve Ballmer παρουσίασε χθες στη Βαρκελώνη τα σχέδια της Microsoft για το Windows Phone 7 μέσα στο 2011. Η πλήρης υποστήριξη multitasking, ο ερχομός του Internet Explorer 9 αλλά και η πρόσφατη συμφωνία με τη Nokia, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν.

image

Ο Ballmer έκανε λόγο για τις θετικές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το λειτουργικό της Microsoft στους χρήστες του, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 93% δηλώνει ευχαριστημένο από το Windows Phone 7.

Αφού επεσήμανε ότι το λειτουργικό της εταιρείας του διαφοροποιείται ως προς τον σχεδιασμό του από όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά, που λίγο ή πολύ μοιάζουν μεταξύ τους, εξήγησε πως αυτό που χρειάζονται οι χρήστες είναι απλούστερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις και μεγαλύτερη ευχρηστία. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι βρίσκει περιττό να χρειάζεται κανείς να ανοίξει κάποια εφαρμογή για να τραβήξει μια φωτογραφία, αφού πρόκειται για κάτι που θα έπρεπε να γίνεται μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

image

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο Joe Belfiore, που παρουσίασε τις κυριότερες νέες λειτουργικότητες που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στο Windows Phone 7 μέσα στο 2011, με τη μορφή δωρεάν αναβαθμίσεων.

Σημαντικότερη ίσως από αυτές είναι το πλήρες multitasking για όλες τις εφαρμογές και όχι μόνο για αυτές που έρχονται ενσωματωμένες στο λειτουργικό, όπως ισχύει τώρα.

Επίσης, αναμένεται ενσωμάτωση του Internet Explorer 9, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που διαθέτει και στην έκδοση για PC. Αυτό σημαίνει πως ο browser θα υποστηρίζει πλήρως hardware acceleration, ενώ θα είναι συμβατός με όλα τα δημοφιλή πρότυπα (HTML5, CSS3 κλπ).

Για να δείξει μάλιστα τη διαφορά στην απόδοση που μπορεί να προκαλέσει η επιτάχυνση της κάρτας γραφικών, έτρεξε το βίντεο του fisIETank σε Windows Phone 7 με Internet Explorer 9 δίπλα-δίπλα σε ένα iPhone με Safari (μπορείτε να το δείτε στο τέλος του άρθρου, στο βίντεο που τραβήξαμε μαζί με το insomnia.gr).

Από εκεί και πέρα, έγινε αναφορά στον εμπλουτισμό όλων των hubs (τα «εικονίδια» με τα οποία εμφανίζονται οι εφαρμογές  στο WP7) του λειτουργικού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του cloud μέσω του Skydrive, είτε πρόκειται για κοινόχρηστα έγγραφα μέσω του Office Web apps, είτε για φωτογραφίες και άλλα πολυμέσα.

Windows Phone

Μάλιστα, όταν ήρθε η ώρα για την αναφορά στα παιχνίδια (games hub), πραγματοποιήθηκε και μια μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων σύνδεσης της συσκευής με το XBOX και το Kinect.

Από την εκδήλωση δεν έλειψε και η αναφορά στη Nokia, με τον Ballmer να καλεί τον CEO και πρόεδρο της εταιρείας, Stephen Elop και να μένει μαζί του στη σκηνή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ