Όταν το Φθινόπωρο του 2011 το Facebook ανακοίνωνε, μεταξύ άλλων, την λειτουργία των “social readers” («κοινωνικών αναγνωστών»), η Guardian ήταν από τα πρώτα μέσα που έσπευσαν να πειραματιστούν μαζί της. Μετά από ένα απόλυτα επιτυχημένο ξεκίνημα, όπου η εφαρμογή της κέρδισε πάνω από 6 εκατομμύρια μηνιαίους αναγνώστες, ακολούθησε, όμως, μεγάλη πτώση, ώσπου τελικά η εφημερίδα αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία και να στέλνει τους χρήστες κατευθείαν στον ιστοχώρο της.
Για όσους δεν το έχουν υπόψη τους, στην κατηγορία των social readers ανήκουν οι εφαρμογές εκείνες που μεσολαβούν ανάμεσα στο Facebook και στην ιστοσελίδα, ζητώντας να τις εγκαταστήσετε προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στο περιεχόμενό της. Από τη στιγμή που θα το κάνετε, κάθε τί που διαβάζετε στον συγκεκριμένο ιστοχώρο δημοσιεύεται αυτόματα ως ενημέρωση στο προφίλ σας. Πρόκειται για λειτουργία με μεγάλη δυναμική για το ίδιο το Facebook αλλά και ιδιαίτερα ενοχλητική για εμάς τους υπόλοιπους (σε σημείο που παλιότερα είχαμε αφιερώσει ολόκληρο άρθρο για τους τρόπους παράκαμψής της).
Οι λόγοι, πάντως, για τους οποίους η Guardian αποφάσισε να τερματίσει την λειτουργία της εφαρμογής της δεν έχουν διευκρινιστεί με σαφήνεια, παρόλο που στην ανακοίνωσή της η εφημερίδα εξηγεί ότι θέλει να έχει καλύτερο έλεγχο του περιεχομένου της και των τρόπων με τους οποίους αλληλεπιδρούν μαζί του οι αναγνώστες.
Για παράδειγμα, αναφέρει πως θα μπορούσε στο μέλλον να προσθέσει στα άρθρα της επιπλέον ενέργειες, πέρα από το μάλλον ανεπαρκές “Like”, όπως «συμφωνώ» ή «διαφωνώ», να διοργανώσει δημοσκοπήσεις ή να ζητήσει με άλλους τρόπους την γνώμη του κοινού.
Το Gigaom, από την πλευρά του, αποδίδει την απόφαση στο γεγονός ότι πλέον το Facebook έχει ελαττώσει την συχνότητα με την οποία εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις αυτές στην ροή ειδήσεων των χρηστών του. Αναφέρει, μάλιστα, ότι από τους 600.000 αναγνώστες που είχε κατά μέσο όρο κάθε μέρα η εφαρμογή, έπεσε, μετά τις συγκεκριμένες αλλαγές, κάτω από τους 200.000.
Αν και το παραπάνω φαίνεται αρκετά σημαντικός λόγος, μια άλλη βασική αιτία που δεν αναφέρεται ρητά από κανέναν δεν αποκλείεται να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εφαρμογές αυτού του τύπου είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τον ίδιο τον χρήστη, σε σημείο που πολλοί μπορεί να προτιμήσουν ακόμη και να αποφύγουν εξαιτίας τους την ανάγνωση του άρθρου.
Μπορεί, δηλαδή, οι «κοινωνικοί αναγνώστες» να διαδίδουν ευκολότερα το περιεχόμενο σε ένα ευρύτερο κοινό, αλλά προκαλούν, εξαιτίας της εκβιαστικής τους λογικής («εγκατέστησε την εφαρμογή για να διαβάσεις το περιεχόμενο») απώλειες σε αναγνώστες που υπό άλλες προϋποθέσεις θα κατέληγαν να διαβάσουν το άρθρο.
Κάτι τέτοιο, άλλωστε, αφήνεται να εννοηθεί και από την ίδια την Guardian, που σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσής της αναφέρει ότι «το σημείο-κλειδί είναι οι χρήστες να έχουν τον έλεγχο και εάν δεν θέλουν να μοιραστούν κάτι, αυτό να μην επηρεάζει την εμπειρία χρήσης σε ό,τι αφορά την πρόσβαση του περιεχομένου του guardian.co.uk».
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD