Ένα από τα πιο ενοχλητικά χαρακτηριστικά που εισήγαγε το Facebook με τον μεγάλο επανασχεδιασμό που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι τα Open Graph Actions, που μαρτυρούν αυτόματα στους φίλους σας τις ενέργειές σας στο κοινωνικό δίκτυο. Σε όλους σας θα έχει τύχει να συναντήσετε άρθρα του Yahoo! ή της Guardian που για να τα διαβάσετε θα πρέπει προηγουμένως να επιτρέψετε σε μια ειδική εφαρμογή – που εμπίπτει στην κατηγορία των “social readers” («κοινωνικοί αναγνώστες») – να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ σας και να τα αναδημοσιεύει αυτόματα.

Εκτός του ότι κάτι τέτοιο είναι ενοχλητικότατο, θέτει και ζητήματα ιδιωτικότητας, καθώς σας ζητά να δώσετε το γενικό δικαίωμα στην εφαρμογή να ειδοποιεί τους φίλους σας για όλα ανεξαιρέτως τα άρθρα που διαβάζετε μέσω αυτής, ανεξάρτητα από το εάν πράγματι θέλετε να τα μοιραστείτε ή όχι.  Ευτυχώς, αν και μετρημένοι στα δάχτυλα, οι τρόποι παράκαμψης των social readers υπάρχουν και, μέχρι τώρα, είναι αρκετά αποτελεσματικοί. Πάμε να τους δούμε:

Facebook Social Reader Bypass (Chrome)

Facebook Social Reader Bypass

Μία από τις πρώτες λύσεις που έκαναν την εμφάνισή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Facebook Social Reader Bypass είναι μια επέκταση για τον Chrome που σας επιτρέπει με δυο κλικ να βρεθείτε στην σελίδα που επιθυμείτε χωρίς να χρειαστεί να δώσετε πρόσβαση στην ενοχλητική εφαρμογή.

Το μειονέκτημά του είναι ότι σας οδηγεί πρώτα στην σελίδα της εφαρμογής, όπου πρέπει να επιλέξετε «Ακύρωση» αντί για «Εγκατάσταση», και μόνο στη συνέχεια θα φορτώσει την επιθυμητή σελίδα. Αν και δεν είναι κάτι τρομερό, μπορεί ωστόσο να μπερδέψει τους λιγότερο εξοικειωμένους χρήστες που το εγκαθιστούν χωρίς να ξέρουν πώς ακριβώς λειτουργεί.

Facebook External Link (Firefox)

Καθώς το Facebook Social Reader Bypass που προαναφέραμε έτρεχε μόνο σε Chrome, οι φίλοι του Firefox, που είχαν καλομάθει να είναι αυτοί που απολαμβάνουν πρώτοι τέτοιου είδους επεκτάσεις, κινδύνευαν να μείνουν στην απ’ έξω καθώς δεν υπήρχε κάποιο αντίστοιχο addon για τον browser της Mozilla.

Τη λύση, εδώ, έδωσε το πάντα απαραίτητο Greasemonkey και το scriptάκι Facebook External Link. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι η εγκατάστασή της δεν ενδείκνυται για πολύ αρχάριους χρήστες, αφού θα πρέπει πρώτα να εγκατασταθεί το Greasemonkey και στη συνέχεια να εισαχθεί σε αυτό το script. Από τη στιγμή που θα το κάνετε, όμως, ξεγνοιάζετε μια και καλή, αφού το μόνο που χρειάζεται για να διαβάσετε τα άρθρα των social readers παρακάμπτοντας την οθόνη της εφαρμογής είναι να κάνετε μεσαίο κλικ (δηλ. κλικ με τη ροδέλα του ποντικιού) σε αυτά.

Unsocialize (Firefox, Chrome)

Unsocialize

Το Unsocialize είναι πιθανότατα η λύση που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι, αφού κυκλοφορεί με τη μορφή επέκτασης που διατίθεται τόσο για τον Firefox όσο και για τον Chrome, κάτι που σημαίνει πως η εγκατάστασή του δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα. Έχοντάς το εγκατεστημένο, το μόνο που χρειάζεται για να παρακάμψετε τον social reader είναι να κάνετε δεξί κλικ πάνω στο επίμαχο link και να επιλέξετε το “Unsocialize”, κάτι που θα ανοίξει κατευθείαν τον τελικό προορισμό της σελίδας.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “3 τρόποι για να παρακάμψετε τους ενοχλητικούς Social Readers στο Facebook

  1. Pingback: ShareNow: αυτόματος διαμοιρασμός στο Facebook για το website σας

  2. Pingback: Η Guardian κλείνει τον Facebook social reader της

Comments are closed.