Facebook

Οι φήμες που ήθελαν το Facebook να πραγματοποιεί μέσα στην εβδομάδα την είσοδό του στο χρηματιστήριο της Wall Street επιβεβαιώθηκαν και, 8 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη κατέθεσε και επίσημα το αίτημά του στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η αρχική αξία του κεφαλαίου των μετοχών (IPO) ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, και θα εισαχθεί με ονομασία δείκτη “FB”.

facebook

Με δεδομένο, μάλιστα, το τεράστιο μέγεθος και την δημοτικότητα της υπηρεσίας, που αυτή τη στιγμή μετρά περισσότερους από 845 εκατομμύρια χρήστες το μήνα, ίσως αυτά τα 8 χρόνια να ήταν πολλά. Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το Facebook αναφέρει ότι τα έσοδα για το 2011 ξεπερνούν τα 3,71 δις δολάρια, από τα οποία το 1 δις είναι η κερδοφορία.

Σήμερα, το Facebook διαθέτει $3.9 δις σε μετρητά, με τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Mark Zuckerberg να κατέχει το 28.4% αυτής, ποσοστό που τον καθιστά το απόλυτο αφεντικό της. Ο ετήσιος μισθός του Zuckerberg ανέρχεται στα 500.000 δολάρια, από του χρόνου όμως θα πέσει στο συμβολικό 1 δολάριο το χρόνο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει με διάφορους τρόπους το Facebook. Από τη μία θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του και να κοινοποιεί τα οικονομικά του στοιχεία, ενώ από την άλλη θα πρέπει να ασχοληθεί ακόμη πιο εντατικά με το θέμα της αύξησης του εισοδήματός του, διατηρώντας παράληλα τις ισοροπίες ως προς το θέμα της προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου των χρηστών του.

Η ανάλυση του Wired θεωρεί πως πλέον το Facebook θα μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο από αυτό που είναι τώρα, ξεφεύγοντας από τα όρια της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης όπως την ορίζουμε σήμερα. Κι αυτό γιατί πλέον θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό απέναντι σε εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η Apple. Εκτιμά, μάλιστα, πως θα έχουμε κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση της Google, η οποία από τη στιγμή που μπήκε στο χρηματιστήριο έπαψε να είναι μια απλή μηχανή αναζήτησης και πλέον ασχολείται με σχεδόν ο,τιδήποτε κινείται στο χώρο της τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ίδια πηγή ο John Battelle της Federated Media, το κοινό σημείο που έχουν όλες αυτές οι εταιρείες είναι ότι «ανταγωνίζονται στο να γίνουν τα λειτουργικά συστήματα της ζωής μας (…) Το μέρος όπου αλληλεπιδρούμε και αποθηκεύουμε όλα μας τα δεδομένα και εκεί όπου πηγαίνουμε για να κάνουμε, πρακτικά, ο,τιδήποτε».

Πηγές: Wired, TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το Facebook μπαίνει στο χρηματιστήριο με IPO στα 5 δις δολάρια

  1. Pingback: Επιστήμη και Τεχνολογία - Το Facebook μπαίνει στο χρηματιστήριο με IPO στα 5 δις δολάρια

Comments are closed.