Η ανάπτυξη των τεχνολογιών επικοινωνίας και η άνοδος των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης μας επιτρέπουν πλέον να κρατάμε επαφή με φίλους και συγγενείς ανεξάρτητα από το πού ζούμε. Το Mapping the World’s Friendships είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια που επιχειρεί να εξερευνήσει τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ χρηστών του Facebook από διαφορετικές χώρες και να αναδείξει τάσεις – άλλες προβλέψιμες και άλλες μάλλον απροσδόκητες.

Για παράδειγμα, η στενή σχέση μεταξύ Ιαπωνίας και Βραζιλίας φαίνεται πως έχει τις ρίζες της σε ένα ρεύμα μετανάστευσης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 70, ενώ οι Πολωνοί αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα μεταναστών στην Ισλανδία. Φυσικά, υπάρχουν και οι πολύ προφανείς συνδέσεις, όπως αυτή της Ελλάδας με την Κύπρο, ενώ η χώρα μας συνδέεται, επίσης, στενά με τις Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία και Αγγλία.

Mapping the World's Friendships

Προφανώς, η μετανάστευση είναι ένας από τους σημαντικότερους δεσμούς που συνδέουν τους «γείτονες του Facebook», ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν επίσης οι οικονομικές σχέσεις, μέσω εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, όμως, εμφανίζουν και οι δεσμοί που έχουν διατηρηθεί σε γλωσσολογικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο μεταξύ εθνών και των προηγούμενων αποίκων τους.

Το Mapping the World’s Friendships παρουσιάζεται στα πλαίσια του Facebook Stories, από όπου και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ