Τις πρώτες της υποθαλάσσιες πανοραμικές φωτογραφίες προσθέτει η Google στο Google Maps, σε μια προσπάθεια να μας προσφέρει «τους πιο πλήρεις, ακριβείς και χρηστικούς χάρτες στον κόσμο» (διακρίνατε κι εσείς μια σπόντα κατά της Apple;). Οι πρώτες αυτές εικόνες μας δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους κατά μήκος των ακτών της Αυστραλίας, της Χαβάης και των Φιλιππίνων.

Για παράδειγμα, μπορείτε με μερικά κλικ να «βουτήξετε» και να δείτε μια θαλάσσια χελώνα να κολυμπά ανάμεσα σε ένα κοπάδι ψαριών, να ακολουθήσετε ένα διαβολόψαρο (manta ray), ή να παρακολουθήσετε τον ύφαλο κατά το ηλιοβασίλεμα.

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο εγχείρημα έχουν δημιοουργηθεί από το Catlin Seaview Survey, μια ερευνητική ομάδα που ασχολείται με την μελέτη των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη.

Για την δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκε η ειδική υποβρύχια κάμερα SVII που διαθέτει τρεις ευρυγώνιους φακούς, ικανούς να πραγματοποιήσουν λήψεις υψηλής ευκρίνειας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Κάθε φακός φωτογραφίζει στα 24 megapixel κάθε τρία δευτερόλεπτα και ενώ η συσκευή κινείται με ταχύτητα 4 χιλιομέτρων την ώρα, συνθέτοντας πανοραμικές λήψεις 360 μοιρών.

Για κάθε εικόνα που δημιουργείται, καταγράφεται επίσης το γεωγραφικό στίγμα και η κατεύθυνση της κάμερας, κάτι που σημαίνει πως είναι δυνατό η ίδια φωτογραφία να τραβηχτεί αργότερα, σε μεταγενέστερη ημερομηνία, από την ίδια ακριβώς θέση όπως και η αρχική.

Για να δείτε μαζεμένες όλες τις νέες υποβρύχιες λήψεις μπορείτε να επισκεφθείτε την ενότητα “Ocean” του Google Street View.

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ