ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ
ΦΟΡΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
0
0

Firefox

Ο Firefox είναι ένα δωρεάν και open source πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο (web browser), η διαχείριση του οποίου ανήκει στο Ίδρυμα Mozilla. Η γέννησή του εντοπίζεται κάπου στο 2003, οπότε η Mozilla αποφάσισε να εστιάσει την προσοχή της στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα είναι μόνο browser και τίποτε άλλο, σε αντίθεση με τον φορτωμένο με πολλές διαφορετικές εφαρμογές Netscape Navigator.

Η ανάπτυξη του Firefox πέρασε από διάφορα στάδια. Αρχικά, το όνομα του browser ήταν “Phoenix” και αργότερα έγινε “Firebird”. Και τα δύο ονόματα όμως τελικά εγκαταλείφθηκαν λόγω του ότι ήταν ήδη κατοχυρωμένα από άλλες εφαρμογές. Έτσι, όταν στις 9 Νοεμβρίου 2004 κυκλοφόρησε η πρώτη σταθερή έκδοση (1.0), το όνομά της ήταν “Firefox”, που προέρχεται από ένα σπάνιο ζώο, το κόκκινο πάντα.

Η μηχανή που χρησιμοποιεί ο Firefox είναι η Gecko, και η σημασία του στην γενικότερη εξέλιξη του τοπίου στον χώρο των browsers είναι τεράστια, αφού ήταν αυτός που κατάφερε να σπάσει την κυριαρχία του Internet Explorer και να γίνει ένας από τους σταθερά δημοφιλέστερους browsers παγκοσμίως.

Ηλεκτρονική διέυθυνση: www.mozilla.org/firefox